Ügyfélszolgálat H-P 8-16 óráig. info@vilagitasok.hu

Szén-Monoxid érzékelők

Szén-Monoxid érzékelők

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kismértékben könnyebb gáz, ami már kis mennyiségben is súlyos mérgezést idézhet elő. Emiatt a CO érzékelő használata erősen javasolt minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik.

CO- és gázérzékelő készülékek

Az éghető anyagok nem megfelelő égésekor szén-monoxid (CO) keletkezik, amely az emberek és állatok számára mérgező, halálhoz is vezethet. A szén-monoxid erősen kötődik a hemoglobinhoz, képes súlyos oxigénhiányt okozni a szervezetben. A szén-monoxid mérgezés károsíthatja a létfontosságú szerveket, súlyos esetben végzetes lehet. A CO érzékelő használata szinte kötelezőnek tekinthető minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés található. Csak abban az esetben tudhatjuk biztonságban a családunkat, ha a CO érzékelőt a megfelelő módon és helyre szereljük fel. A szén-monoxid érzékelőt úgy kell felszerelni, hogy azt ne lökhessük le, ne legyen könnyen eltávolítható. A szén-monoxid érzékelő hangja elég erős kell legyen, hogy alvás közben garantáltan felébredjünk, és azonnal elhagyhassuk a lakást.

Hova szereljük fel a CO érzékelőt?
A CO érzékelőt falra is és mennyezetre is szerelhetjük. Amennyiben az érzékelőt a falon szeretnénk elhelyezni, az ablakok és ajtók felső síkjánál magasabban kapjon helyet, de a készülék és a mennyezet közötti távolság legalább 15 centiméter legyen. Ha a CO érzékelő a mennyezetre kerül, a falaktól mért távolsága legyen legalább 35-40 centiméter. Lejtett mennyezet esetén a CO értékelő magasabb pontra kerüljön. 

Figyeljünk arra is, hogy a szén-monoxid érzékelő a tüzelőberendezéstől 1-2 méteres távolságban kerüljön elhelyezésre. Ha a helyiségben válaszfal vagy térelválasztó függöny található, az érzékelő a tüzelőberendezéssel azonos oldalra kerüljön! Amennyiben a hálószobában is szeretnénk CO érzékelőt telepíteni, de a helyiségben nincs tüzelőberendezés, abban az esetben a készüléket légzési magasságban helyezzük el.

A nem megfelelően elhelyezett szén-monoxid érzékelő nem képes ellátni a feladatát. A készüléket nem szabad a szekrényekben, illetve azok alatt vagy mögött elhelyezni. Az érzékelőt ne rejtsük a függöny mögé, ahol a vászon gátolja a levegő szabad áramlását. Kerüljük azokat a helyeket, ahol valamilyen légtechnikai berendezés közvetlen hatása érvényesül, ne szereljük például klímaberendezés vagy páraelszívó alá. Érdemes tudni azt is, hogy a por és egyéb szennyeződések megakadályozhatják a szén-monoxid érzékelő rendes működését. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kismértékben könnyebb gáz, ami már kis mennyiségben is súlyos mérgezést idézhet elő. Emiatt a CO érzékelő használata erősen javasolt minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik.

További hírek