Ügyfélszolgálat H-P 8-16 óráig. info@vilagitasok.hu Telefon: 0652219400

Termékinformációk értelmezése

Megtérülés:

A következő sorokban bemutatjuk a különböző fényforrások üzemeltetési költségeit, ezzel segítve a választást:

_____________________Normál izzó________Kompakt fénycső ______Led lámpa

Teljesítmény _________75W _______________15W __________________8W

Éves fogy.(2,7h/nap) __3750Ft _____________750Ft _________________400Ft

Termék ára 1 évre____150Ft______________100Ft__________________ 100Ft

Éves üz.költség______3900Ft______________850Ft__________________500Ft

Amit szemléltetni szeretnénk:

A 2,7 óra naponta, egy átlagos használat. A villamos energiát 50 Ft-al számoltuk. A termék árát 1 évre vetítettük le a következők alapján: a normál izzó 1000 óra élettartamú, egy év alatt kimegy, tehát az egy éves költsége az ára. A kompaktnál 10000 órát számoltunk, tehát 10 év. Ha 1000 Ft a kompakt fénycső, akkor az egy évre levetített költsége 100 Ft. A led lámpánál 30000 órát számoltunk, 30 év. 3000 Ft-os lámpa egy évre 100 Ft.

A normál izzóhoz képest szerintem nem kell hosszasan beszélni, hamar megtérül a kompakt fénycső és a led lámpa is. A kompakt fénycső vs. LED esetén már elgondolkodtató lehet a történet, ezt ki-ki a saját pénztárcája szerint mérlegelheti. Azt viszont megjegyzem, néhány foglalattípusnál a led lámpa annyiba kerül mint kompakt fénycsöves társa(Gu-10), itt egyértelmű a LED lámpa előnye.

 

Termékinformációk értelmezése:

LED

A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Nyitóirányú áram esetén a PN átmeneten az elektronok a N rétegből a P-be, a lyukak a P rétegből az N-be diffundálnak. A diffúziós kisebbségi és többségi töltéshordozók között rekombinációs folyamat indul meg, melynek során a felszabaduló energia fotonok formájában kisugárzódik. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy bizonyos nyitóirányú áramértékig, ahonnan már nem számottevő a változás. A sugárzás csak úgy jöhet létre, ha az elektronok átkerülnek a nagyenergiájú vezetési sávból a kisebb energiájú vegyérték sávba. Az elektron eme állapota nem stabil, hanem egy kis idő elteltével visszaugrik az eredeti elektronpályájára. A többletenergia, amivel előzőleg képes volt feljebb lépni, sugárzás formájában hagyja el az atomot. Ez a sugárzás a hullámhossztól függő fény formájában jelentkezik. A rekombinációknak körülbelül az 1%-a jár foton kibocsátással, míg a többi hőtermeléssel. Legnagyobb hatásfokkal az infravörös fénydióda rendelkezik (1-5%), a többinél ez 0,05% alatt van.

DIP LED

 

Ezek a típusú ledek a legrégebbi és egyben a legelterjedtebb technológiát képviselik. Két kivezetésük van, mely egy műanyag búrába van öntve. A műanyag búrában helyezkedik el a led chipje egy fényvisszaverő tölcsérben. Két lábán állva csatlakozik az áramkörhöz, ezért ennél a led típusnál nincs hőelvezetést szolgáló elem. Mivel nem világítási céllal lettek kifejlesztve, és hőelvezetésük nem megfelelő, ezért a nagyobb fényteljesítmény során keletkező melegedés a tokozás gyorsabb oxidációját eredményezi, ami miatt egyre kevesebb fény jut át rajta, így idővel csökken a kibocsátott fényük. Sugárzási szögük a 120 fokot is eléri. Egy 35 wattos halogén spot kiváltására 80 db 3mm-es vagy 60 db 5mm-es DIP leddel szerelt ledes lámpára van szükségünk. Dip ledes lámpára példa: http://www.vilagitasok.hu/led-lampa-20-dip-15w-gu53-zold-t292856

SMD ledek

 

Jelentése Surface Mounted Device - felületszerelt eszköz. Ezeket a ledeket a felületre felfektetve szerelik, nem lábakon állnak, mint a DIP ledek. Ezáltal nem csak stabilabban állnak, hanem a hőelvezetést is jobban meg lehet oldani. A legelterjedtebb a 3528 típusú 1 chipes, és az 5050 típusú 3 chipes (1 tokozáson belöl 3 fényforrás található) led. Fénykibocsátási szögük 120 fok, de a valóságban ez általában eléri a 140 fokot. Egy 35 wattos halogén spot kiváltására 1 chipes ledből 48 db, 3 chipes ledből 20 db elegendő a ledes izzóba. Itt talál SMD chippel szerelt lámpákat: http://www.vilagitasok.hu/led-lampa-60-smd-3528-35w-gu-10-4100k-t55026

High power ledek

Az angol nevük jelentésének megfelelően nagy teljesítményű, 1 wattos ledek. Az 1 wattra jutó fényáramuk kiemelkedően jó, 80-100 lumen, de létezik már jóval 100 lumen feletti fényáramú led is. Ezeknek a ledeknek a melegedése már jelentős, ezért úgy lettek kialakítva, hogy a chipnél keletkező hőt egy nagyobb alumínium (hűtőborda) felületre tudják vezetni. Ennek köszönhető, hogy a high power leddel szerelt lámpákat egy lamellás alumínium vázra szerelik, ami biztosítja a megfelelő hő leadást, és ez mellett nagyon tetszetős külsőt ad a led izzónak. A chip felett különböző szilícium vegyületből álló lencse van, amelynek nagy szerepe van a fényszórásban. Ezek a teljesítmény ledek kifejezetten világítási céllal lettek kifejlesztve. A fénykibocsátási szögük eléri a 140, vagy akár a 180 fokot. Egy 35 wattos halogén spot kiváltására 3 db 1 wattos leddel szerelt spot led izzó a megfelelő. Power ledes lámpa: http://www.vilagitasok.hu/led-lampa-gu-10-3w-power-t159773

COB ledek

A chip on board angol szavak rövidítése. Nevét onnan kapta, hogy egy hővezető ragasztáson keresztül közvetlen az alaplemezre szerelik a nagyteljesítményű chipet. Ezáltal nagyon jó hőelvezetést lehet megvalósítani és ezáltal nagy tokozási sűrűséget lehet elérni (kis területről nagy fényáram). Nagy előnye még a jó hűtésnek köszönhetően, hogy hosszú az élettartamuk a ledeknek. Ezeket a típusokat általában a nagyobb, 20 watt teljesítmény feletti ledes lámpákban láthatjuk, mint egyetlen fényforrást (1 db led). Létezik 100 watt teljesítményű led is, amit reflektorokban és csarnokvilágításra használt nagy fényteljesítményű lámpákban alkalmaznak. A led izzók élettartamát az határozza meg leginkább, hogy a termelt hőt mennyire tudják a környezetüknek leadni. A kisebb teljesítményű (3-4 watt), SMD vagy DIP ledekkel szerelt ledes fényforrások esetében a melegedés nem számottevő. Azonban a power led felhasználásával szerelt lámpák már 3 darab 1 wattos led esetében is hűtést igényelnek. Ezt általában úgy oldják meg, hogy a ledes lámpa legnagyobb részét alumíniumból készítik, ami lamellás szerkezetű a jó hő leadás végett, és nem utolsó sorban igen tetszetős. Erre a részre szerelik rá a ledeket, amik így nem melegszenek túl. COB ledes termék: http://www.vilagitasok.hu/led-lampa-gu-10-cob-3w-t148129

 

 

Fényáram (lumen)

A fényforrások teljesítményének lumenben való mérése lehetővé teszi a fénymennyiség (ami valójában az izzó által nyújtott szolgáltatás) közvetlen összehasonlítását. A teljesítményen (watt értéken) alapuló összehasonlítások értelmüket veszítették és félrevezetők lehetnek. A 100 wattos izzólámpa megfelelőjeként az 1300-1400 lumen erősségű izzót keresse, míg a 75 wattos megfelelője a 920-970 lumenes, a 60 wattosé a 700-750 lumenes, a 40 wattosé a 410-430 lumenes és a 25 wattosé a 220-230 lumenes lámpa.

Energiahatékonyság

A rendelet fokozatosan kivonja a forgalomból a legkevésbé energiatakarékos izzókat. Ugyanakkor érdemes megnézni az energiafogyasztási címkét a lámpa hatékonyságának ellenőrzésére, mert még mindig előfordulhatnak óriási különbségek. Ugyanakkora fényerő mellett a kompakt fénycső (A energiaosztály) harmadannyi elektromos áramot fogyaszt, mint egy tökéletesített izzólámpa (C energiaosztály). Sok pénzt megtakaríthat, ha a leghatékonyabb fényforrást választja.

Élettartam

A lámpa élettartamát a tönkremenetele előtti működési órák száma fejezi ki. Egy lámpa átlagosan 1000 órát ég évente, ami naponta átlagosan 3 óra használatot feltételez. Azok az égők, amelyek állandóan égnek, gyorsabban tönkremennek, míg amiket ritkábban használnak tovább tartanak. Néhány kompakt fénycső esetében a fel- és lekapcsolások száma szintén befolyásolja az élettartamot (lásd: „Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig”). A fényforrások élettartama a hagyományos izzólámpák 1000 órás időtartamától a legjobb kompakt fénycsövek és LED égők 15000 órás élettartamáig terjedhet. A hosszabb élettartam kevesebb lámpavásárlást és -cserét jelent. Ezt is figyelembe kell venni a különböző alternatív fényforrások árcéduláinak összehasonlításakor.

A fény színe (színhőmérséklet)

Míg a hagyományos izzólámpák mindig ugyanolyan fényszínt bocsátanak ki („meleg fehér”), addig a kompakt fénycsövek és a LED-ek a színhőmérsékletek széles skáláját nyújtják (kelvin fokban mérve). Ezek a különbségek bizonyos alkalmazások esetében hasznosak. Válasszon 2700 kelvines vagy „meleg fehér” színt pihenéshez és 4000 kelvin fölöttit vagy „hideg fehéret” munkához.

Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsöveket (amelyek 3000-6000 fel-/lekapcsolást bírnak ki) nem szabad olyan helyeken alkalmazni, ahol valószínű a gyakori kapcsolgatás (átlagosan naponta több mint három alkalommal történő kapcsolás), például a mellékhelyiségekben vagy mozgásérzékelővel felszerelt folyosókon. Ilyen körülmények között lehet, hogy ezek a fényforrások nem érik el a csomagoláson feltüntetett élettartamot. Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy akár 1 millió kapcsolást is kibírjanak, és ezáltal alkalmasak az ilyen helyiségekben történő használatra. Az egyéb fényforrások (mint például a tökéletesített izzólámpák) nem érzékenyek a kapcsolgatásra.

Bemelegedési idők

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsövek kicsivel hosszabb idő alatt kapcsolnak be és érik el a teljes fényerejüket, mint az egyéb izzótechnológiák (a bekapcsolási idő akár 2 másodperc is lehet, illetve a teljes fényerő 60 %-nak eléréséig akár 60 másodperc is eltelhet). Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyek felfutási ideje majdnem ugyanolyan gyors, mint más izzótípusoké (például a tökéletesített izzólámpáké).

Fényszabályozás

Mindig ellenőrizze ezt a jelet a kompakt fénycsövek és a LED-ek esetében, mivel több közülük nem működik hagyományos fényszabályozókkal ellátott lámpákban. Vannak azonban szabályozható kompakt fénycsövek és LED-ek is, és a tökéletesített izzólámpák mind szabályozhatók.

Környezeti hőmérséklet

A kompakt fénycsövek és a LED-ek érzékenyebbek a hőmérsékleti viszonyokra, mint a tökéletesített izzólámpák. Fontos, hogy olyan fényforrást válasszon, amelyik megfelelően fog működni a használati helyének hőmérsékleti viszonyai között. Például, a hideg telű éghajlati övezetekben elhelyezett kültéri világítótestekhez tanácsos olyan égőt választani, amelyik akkor is megfelelően működik, ha odakint fagy, különben a téli éjszakákon csökkenhet a fényhatásfok.

A lámpa méretei

Amikor egy világítótesten belül egyik lámpatechnológiáról másikra vált, vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az új égő beleilleszthető legyen a világítótestbe.

Hová dobjuk ki a kompakt fénycsöveket és a fénykibocsátó diódákkal működő lámpákat?

Ezek a lámpák komplex elektronikát tartalmaznak és nem szabad őket a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Ezt az áthúzott „kerekes kuka” logó jelzi. Az elhasznált égőket (országtól függően) vissza kell vinni az üzletekbe vagy el kell helyezni az elektronikus berendezések hulladékai számára kijelölt bármely gyűjtőrendszerben.